Świecie, ul. Hallera

wielorodzinne
WYZWANIE

Należało rozbudować budynek figurujący w ewidencji zabytków, nadać mu funkcję mieszkalną wraz ze służbą zdrowia w parterze. Stanem zastanym był pustostan.

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Adaptowano budynek maksymalnie zachowując jego pierwotny charakter, dobudowano do niego skrzydło z klatką schodową zamykające obiekt, tworzące układ na kształcie litery C. W dziedzińcu zaplanowano kawiarnię, przekrywając ją zielonym dachem, na który widok mają mieszkańcy. Parter i piwnica przeznaczone są na służbę zdrowia związaną z rehabilitacją. Powyższe kondygnacje, łącznie z poddaszem, mieszczą w sobie funkcję mieszkalną. Konstrukcja zaprojektowana jest w sposób na tyle niewidoczny, że pojawiają się liczne możliwości aranżacyjne, łącznie z tworzeniem antresoli pod dachem.

INFORMACJE

Lokalizacja: Świecie, ul. Hallera

Inwestor: prywatny

Projekt: 2007-2008

Realizacja: 2008-2010